…verzuurt niet, of nouja wel bijjjjna; want het wachten op het garantiefonds duurde toch wel érg lang. De afgelopen maand zijn er tientallen voorverkopen gestart, data verzet (de meesten naar augustus en september) en festivals verplaatst naar volgend jaar. Elke organisator lijkt zijn eigen afwegingen te maken en/of over een eigen glazen bol te beschikken 🔮: zo kondigde Lowlands dinsdag gewoon het eerste deel van zijn programma aan, heeft Pinkpop uit voorzorg een vergunning aangevraagd voor 27-29 augustus 2021 en kondigde North Sea Jazz gisteren juist aan naar 8-10 juli 2022 te verhuizen. Eén ding is duidelijk: een ‘normale’ festivalzomer wordt het hoe dan ook niet.

Een noodzakelijke voorwaarde om uberhaupt een festival te kunnen organiseren deze zomer is de ruggensteun van het garantiefonds, waarmee de overheid garant staat voor de preproductiekosten in het geval van annulering van het festival. Maar wat zijn nu de spelregels van dat fonds? Eindelijk zijn die bekend geworden, en zoals verwacht zijn sommige onderdelen zuur, en andere zoet:

* De regeling heet TRSEC, en geldt voor evenementen tussen 1 juli en 31 december van dit jaar;
* Enkel festivals die 2x eerder een annuleringsverzekering gehad hebben, komen in aanmerking;
* De regeling is aan te vragen vanaf 1 mei, maar: wie het eerst komt, wie het eerst maalt;
* Geplande evenementen mógen worden verschoven naar 1 juli of later;
* De overheid dekt 80% van de gemaakte kosten, voor de overige 20% kan een voordelige lening worden afgesloten;
* Er is geen onderscheid tussen grote en kleine evenementen;
* Voor het garantiefonds is vooralsnog een bedrag uitgetrokken van 385 miljoen euro.

De totale lijst met voorwaarden en voornemens vind je in deze Kamerbrief. Over een aantal kadervoorwaarden (zoals: onder welke voorwaarden een evenement een vergunning kan krijgen, óf het nodig is voor een organisatie om een evenementenvergunning te hebben om een beroep te kunnen doen op de TRSEC, en hoe het precies zit met het verplaatsen van reeds geplande evenementen buiten deze data), wordt vandaag druk overlegd tussen evenementenorganisaties en brancheverenigingen onderling. De verwachting is dat deze voorwaarden ook spoedig helemaal helder zullen zijn…even afwachten dus nog!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie